Beti ljubi NATU – osebna izkušnja aktivne mamice treh otrok

Beti ljubi NATU – Osebna izkušnja z menstrualno skodelico

Da ne bo nesporazuma, naj že takoj na začetku razjasnim, da je NATU menstrualna skodelica. Rada se pohvalim, da je postala moja nezamenljiva spremljevalka v dneh menstruacije in jo z veseljem priporočam vsem damam in damicam.

Beti z druzinoNa splošno si rada v življenju vse poenostavim in se trudim biti čim bolj sproščena. Ko plešem s svojimi puncami v Country Koralu in zasedbi Hip-Hop mame, imam nasmeh do ušes, še večjega pa takrat, ko s svojimi tremi sončki in partnerjem preživljam proste trenutke.

O NATU mi je navdušeno pripovedovala sodelavka in nikakor ni mogla prehvaliti njene udobnosti in praktičnosti. Potem sem še izračunala letni strošek za vložke in tampone (svojih dveh najstnic in sebe) ter spoznala, da je pravi trenutek za srečanje z menstrualno skodelico.

Za vstavljanje skodelice sem potrebovala nekaj vaje in potrpežljivosti. Prvi spoznavni dan sem jo v službi nadomestila s tamponom, saj sem jo napačno vstavila in je nekako pričela lesti ven. Odločila sem se, da se bova najprej dodobra spoznali doma, kjer bom v miru (na)trenirala vstavljanje. Uspelo mi je! Jasna navodila so mi bila v veliko pomoč. Sedaj z NATU pričakujem že četrto menstruacijo. Med zadnjo sem v službi že nosila krilo in tudi svetle hlače!

Končno lahko brezskrbno plavam, se igram na plaži z otroki in z najmlajšim sinom uganjam norčije brez neprijetnega občutka, da bi mi skodelica »ušla« ali bi vrvica tampona pogledala izpod hlačk. Tudi pri plesu in ostalih aktivnostih me skodelica prav nič ne ovira. NATU je namreč mehka, izdelana je iz medicinskega silikona in se odlično prilagaja nožnici. Vesela sem, da se mi ni treba več soočati z neprijetnim vonjem in občutkom, ki sem ga imela pri uporabi vložkov, ko se je kar naenkrat pojavil obilen val krvi in z njim skrb, ali je prebil varnostno ogrado.

Veliko mi pomeni, da je skodelica priročna za uporabo (večkratno) in ni odvečnih odpadkov, kot pri uporabi vložkov in tamponov. Skodelico praznim v razmiku 4–8 ur. Če delam osem ur, zanjo poskrbim, ko pridem domov. To ustreza zlasti zaposlenim ženskam, ki imajo službene toalete ločene od umivalnikov. S to težavo se srečujem tudi sama, vendar sem jo rešila tako, da imam s seboj plastenko vode ali higienske robčke. Tako skodelico preprosto sperem ali obrišem in jo ponovno vstavim.

Morda je kateri dami nerodno ali nenavadno, ko sliši, da vsebino izlijemo iz skodelice in le-to potem očistimo. Tudi meni se je sprva zdelo nekoliko tuje. Kmalu pa sem spoznala, da sem to vendar jaz in da gre za nekaj povsem naravnega. Pomislila sem tudi na svoji najstnici. Tako kot vsaka mama jima privoščim le najboljše. Želim jima biti kar se da dober zgled in jima dati ustrezno popotnico v ženski svet!

Besedilo: Beti Zamida

Fotografije: osebni arhiv

Objavljeno v reviji “Ženski svet”

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.