Hrana za pse brez žitaric res toliko boljša?

Ali je visoko proteinska hrana za pse brez žitaric res toliko boljša?

V preteklih letih se je pojavil trend zmanjševanja ogljikovih hidratov (žitaric) v suhi hrani za pse, kar se je pri marsikaterem aktivnem ali delavnem psu pokazalo kot pretirano hujšanje oz. z izgubo telesne teže. Iz spodnje raziskave je zaključiti, da je temu tako zato, ker se psu hkrati s povečanjem mišične mase, poveča tudi poraba maščob in brez nadaljnega zmanjševanja vnosa maščob je pes še naprej izgubljal maščobe oz. telesno težo.

Ta študija je ocenila koristi pasje hrane z visoko vsebnostjo beljakovin, z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kakor tudi CLA, na zmanjšanje telesne teže pri psih. Spreminjanje profila makrohranil v dietni prehrani pasje hrane iz hrane z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov na hrano s prevladujočo vsebnostjo proteinov (beljakovin) lahko spodbudi večjo izgubo telesne teže brez nadaljnjega zmanjševanja vnosa kalorij. Ta izguba teže je predvsem posledica večje izgube maščobne mase, zaradi ohranjanja optimalne mišične mase.

Dieta z visoko vsebnostjo beljakovin je pomembna, vendar predvsem za delovne pse oz. aktivne, zaradi ohranitve kvalitetne mišične mase in telesne kondicije. Za hišne ljubljenčke oz. za neaktivne pse pa je vnos prevelike količine beljakovin oz. premajhne količine hidratov potemtakem nesmisel oz. po tej študiji celo negativno.

Vir: jn.nutrition.org/content/134/8/2087S.full#fn-1

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.