KOKOSOV SLADKOR IN PRESNA TORTA? O, JA!

Ko sem svojega dragega prvič peljala na presno sladico, se mi zdi, da je bila to ljubezen na prvi pogled. Ko sem mu predstavila kokosov sladkor in mu skuhala svoj najljubši čaj, je bila to pika na i. In ko sem mu sama prvič naredila presno torto ter mu jo postregla v predpasniku– ah, saj veste, ljubezen gre skozi želodec ali kako že pravijo? 😉

»Torta za rojstni dan mora bit’!« Ja, tako je pri meni in ne odstopam od tega. In kaj sem svojemu najdražjemu pripravila tokrat?
Za rojstni dan si je želel nekaj čokoladnega z arašidi in seveda sem njegove želje izpolnila. 😉

Za vse damice in kuharske mojstre, ki želijo razveseliti svoje partnerje ali partnerice z novo slaščico, objavljam recept tortice, ki jo je dobil moj dragi za rojstni dan.

ČOKOLADNO ARAŠIDOVA PRESNA TORTA S KOKOSOVIM SLADKORJEM
presna čokoladno arašidova torta s kokosovim sladkorjem

OSNOVA:
1 skodelica indijskih oreščkov
1 skodelica lešnikov
200 g mandeljev
2 žlici kokosovega olja
1 JŽ vanilije
ščepec soli

KREMA 1:                                                                                            KREMA 2:
1 skodelica indijskih oreškov                                                    1 ali 2 skodelice presnega kakava (poljubno)
1 skodelica mandeljev
2 skodelici arašidov                                                                        KREMA 3:
1 skodelica kokosove vode                                                        2 ½ skodelice arašidovega masla
sok 1 limone                                                                                       4 žlice kokosovega sladkorja
1/3 skodelice kokosovega sladkorja                                    50 g stopljene presne temne čokolade
¼ skodelice riževega sirupa                                                       ¼ riževega sirupa
1 skodelica kokosovega olja                                                      1 žlica kokosove grobo mlete moke
5 zrelih ekoloških banan                                                             3 JŽ vanilije
8 žlic arašidovega masla

POSTOPEK:

  1. Najprej zblendajte sestavine za osnovo. V primeru slabšega aparata dodajajte sestavine postopoma ali pa oreščke, lešnike in mandeljne zblendajte ločeno ter jih na koncu vmešajte skupaj in dodajte še ostale sestavine. Tortni model (premer mojega modela je 24 cm) namažite s kokosovim maslom (dobro namažite ob snemljivih robovih, da se masa ne bo prijemala). Posipajte malo kokosovega sladkorja po dnu modela in razporedite osnovno maso nanj. Postavite v hladilnik ali zmrzovalnik.
  2. Pri kremi 1 najprej zblendajte oreščke, mandeljne in arašide s kokosovo vodo. Dodajte kokosov sladkor in sok limone. Nato dodajte še narezane banane, arašidovo maslo, rižev sirup in kokosovo olje. Končni rezultat blendanja mora biti gladka krema. To razpolovite v dve posodi.
  3. V polovico kreme 1 vmešajte presni kakav.
  4. Pri tretji kremi najprej zmešajte arašidovo maslo in rižev sirup. Dodajte stopljeno čokolado in kokosovo moko. Vmešajte še kokosov sladkor in vanilijo.
  5. Pred seboj imate sedaj tri kreme. Dodajajte jih na osnovo po plasteh, dokler jih vam ne zmanjka. Če želite videz marmorja oziroma premešanih plasti, jih na koncu enostavno (z nožem ali žlico) rahlo zmešajte med sabo. Če tega ne želite, torto samo poljubno okrasite. IMG_0504IMG_0506
  6. Postavite v zmrzovalnik čez noč ali vsaj za 6-8 ur (pazite, da torta ne bo prevzela vonja po mesu).
  7. Torto prestavite v hladilnik, dokler je ne postrežete.
  8.  Dober tek! 😉

Sama sem že dolgo časa naveličana tistih osnovnih tort, ki imajo polno smetane in malo biskvita, saj mi postane hitro slabo. Tako sem pričela eksperimentirati presne sladice in danes od njih ne odstopam!

Všeč mi je, da lahko uporabim raznovrstne sestavine in je torta še vedno zdrava, slastna in sočna. Belega sladkorja že dolgoIMG_0510 ne uporabljam, saj sem ga nadomestila s kokosovim sladkorjem, ki ima nižji glikemični indeks, kljub enakovredni sladkosti z navadnim belim sladkorjem. Sladkost prevzema karamelni okus, kar dodatno naredi čar sladici.

Na koncu je torta res prava »bomba«!

 

Veliko razvajanja in sladkanja, bralci in bralke! Kako pa vi poveste ljudem okoli sebe, da jih imate radi?
Mislim, da z njihovo najljubšo slaščico ne morete zgrešiti! <3

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.