Konstitucijska voda melise

melisa

Melissa Officinalis Leaf Water

Melisa pripada družini Lamiaceae, rastlina je avtohtona v zahodni Aziji. Široko je razširjena tudi v Evropi, vendar ne spontano. Tiste rastline, ki rastejo spontano, so vse ušle iz nasadov.

Celotna rastlina oddaja prijetno aromo limone, zahvaljujoč visoki vsebnosti eteričnega olja v listih, zradi česar je znana tudi pod imenom citronska meta ali limona.
Je zelnata trajnica, ki zraste do višine 80 cm s košatimi listi in z razvejanim steblom. Listi so veliki, z zobatimi robovi in dvignjenimi rebri.

Listi Melissa officinalis vsebujejo približno 4% rozmarinske kisline in drugih polifenolnih kislin, kot so kofeinska kislina in klorogenska kislina, prav tako pa so prisotni tudi flavonoidi, monoterpenski glikozidi, triterpeni in eterično olje (0,02-0,2% ), ki vsebujejo citronelal (30-40%), citralni a in b (20-30%), metilcitronellal, ocimen, citronelol, nerol in geraniol, beta-kariofilen, germacren D.
Vsebuje tudi tanin, smolo, jantarno kislino, sluzi in škrob.

Vidna prisotnost polifenolnih kislin in polisaharidov daje rastlini dragocene in priznane lastnosti v kozmetiki.

Melissin izvleček je tonik za kožo, je odličen stimulant, tonira, dekongestant in čistilo za kožo. Te lastnosti so posledica dejavnosti protivnetne rožmarinske kisline in beta-kariofilena, vsebovanih v majhnih količinah v hlapni frakciji.

Uporablja se pri zdravljenju preobčutljive, razdražene ali aknaste kože. Zmanjšuje stanja: srbenje, pekoč občutek, otekanje, eritem in napetost kože. Zmanjšuje velikost lezij in pospešuje proces zdravljenja. Ima tudi antivirusne, antibakterijske in protiglivične lastnosti.

Zahvaljujoč fenolnim komponentam deluje kot antioksidant, zavira lipidno peroksidacijo in ima anti-aging in radikalen mehanizem za odstranjevanje maščob. To pomeni, da nevtralizira proste radikale in preprečuje prezgodnje staranje kože.

hladno sušenje melise

Dodaj odgovor