Manj smeti – manj skrbi! Koncept “Zero Waste”

Bistvo Zero Waste življenja je, da se izogibamo plastiki in izdelkom za enkratno uporabo in namesto njih raje izbiramo izdelke iz okolju prijaznejših materialov, ki jih lahko uporabljamo znova in znova.

Današnji svet je tako preprost. Kupimo, porabimo, vržemo stran. Ni problema, ni panike, ni dela.
A kaj v resnici pomeni »stran«?

Točno to. Daleč od oči, daleč od srca.

A veste, tisto, ko se pri vas v soboto dopoldan nenapovedano pojavijo obiski? Ko hodijo po stopnicah bloka ali po dovozu hiše, imate ravno še toliko časa, da copate, revije, igrače, obleke, razmetane po stanovanju na hitro poberete in jih stlačite v omaro. Ko obiski gredo, odprete omaro – ven se vsuje kup stvari in naslednje pol ure lahko samo preklinjate in pospravljate.

To tlačenje v omaro se danes dogaja na planetarni ravni in ljudje se tega niti ne zavedamo. Pozabljamo, da stran vržena stvar ne neha obstajati, ampak smo jo samo prestavili nekam ven iz našega vidnega polja. In kmalu se bo tudi iz te velike omare, ki je planet Zemlja, vsulo. In takrat ne bo več pomagalo nobeno preklinjanje.

Za koncept Zero Waste sem izvedela po naključju – nekega dne lani poleti, ko sem iskala recept za doma izdelano maskaro. Ker me ekologija že tako ali tako zanima, sem se odločila, da vsaj poskusim. Od tega je že skoraj pol leta in še vedno sem prepričana, da je bila to ena izmed mojih boljših odločitev.

Bistvo Zero Waste življenja je, da se izogibamo plastiki in izdelkom za enkratno uporabo in namesto njih raje izbiramo izdelke iz okolju prijaznejših materialov, ki jih lahko uporabljamo znova in znova. Primer takšnega izdelka je recimo menstrualna skodelica, ki pa ima tudi druge prednosti – je bolj zdrava in omogoča več aktivnosti med menstruacijo. Pa še izognemo se industriji vložkov in tamponov, ki na ženske gleda kot na molzne krave, ki zaradi pomanjkanja alternativ pač moramo posegati po njihovih izdelkih in zanje (pre)drago plačevati. Ja, če pametno nakupujemo, lahko z Zero Waste načinom celo prihranimo.

O menstrualni skodelici in drugih pogledih življenja brez odpadkov se trikrat tedensko razpišem na svojem blogu – in prav tja vas vabim zdaj. Odklikajte na www.manjsmetimanjskrbi.si in se mi pridružite pri ustvarjanju lepšega sveta.

Mimogrede bi rada z vami delila pet kratkih, a sladkih nasvetov, kako se lahko izognete odvečni plastiki in vsaj malce pripomorete k skrbi za naš čudovit planet:

  1. V trgovino pojdite s svojimi vrečkami (za kruh, sadje, zelenjavo in za celoten nakup).
  2. V gostilni že takoj ob naročilu povejte, da ne potrebujete slamice.
  3. Ne kupujete kave za s seboj, ampak jo skuhajte doma in jo prelijte v keramičen lonček za večkratno uporabo.
  4. Testenine, riž itd. kupujte v kartonasti, ne v plastični embalaži.
  5. Deodorant si izdelajte iz sode bikarbone in kokosovega olja.

Zapisala: Martina Drobne – “Zero Wasterka”, manjsmetimanjskrbi.si

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.