Menstrualna skodelica NATU – Moja izkušnja

menstrualna skodelica natu

Menstrualna skodelica NATU – Moja izkušnja

Menstrualna skodelica Natu – Ko sem prvič izvedela za menstrualno skodelico sem se kar nasmejala. Mislila sem si, češ še skodelico bom imela v sebi? Ah ne, to pa ne,… 🙂

S prijateljicami smo se vedno pogosteje pogovarjale in iskale rešitve, ki bi nam olajšale menstruacijo med poletjem, zlasti na dopustu. Hormonske tablete za prestavljanje menstruacije namreč niso ravno najboljša rešitev. Še najmanj, če po njih posegamo prepogosto. Na koncu so me punce prepričale in opogumljena sem skodelico preizkusila. Izbrala sem si velikost 1, ki je priporočljiva za ženske do 30. leta starosti, ki še niso rodile po naravni poti. Ko pa bom mamica in bom presegla mejo 30-ih let, pa bom lahko uporabljala velikost 2 Natu menstrualne skodelice.

menstrualna skodelica natu uporaba

Preprosta uporaba in nelagodje nošenja vložkov

Mislim, da nisem edina pripadnica nežnejšega spola, ki ji grejo poleti (ali bolje rečeno, skozi celotno leto) vložki močno “na živce”,… Če izpostavim, kočljiva situacija postane res predvsem v poletnih dnevih, ko visoke temperature naredijo svoje. Marsikdaj pa se potiš, če le ležiš v svojem najljubšem fotelju. Ni mi potrebno omeniti vonja med menstruacijo, kajne!? “Fuj!” Ja, jaz se strinjam, če samo preberem prejšnjo vrstico. Kar hudo mi je, ko se spomnim resničnih nelagodnosti ženskih težav s katerimi se soočamo. Ah, saj smo se vse gospodične in gospe vsaj enkrat vprašale same pri sebi ali pa potožile prijateljici, mami, fantu, možu ali morda komu drugemu, kako smo nezadovoljne in kako je vsemu moškemu ‘občinstvu’ lažje, ker ne rabijo tega trpet!

Kakorkoli, preden sem izvedela za menstrualno skodelico, je bila moja zgodba takšna, da sem se kmalu znebila vložkov in le-te nadomestila s tamponi. Super rešitev zame! Bila sem lahko športno aktivna, skoraj brezskrbno. Le med plavanjem se nisem počutila najbolje, saj me je skrbelo, da bi mi lahko tampon izstopil. To pa res ni nekaj najboljšega kar bi se mi lahko zgodilo. Kar me je še dodatno skrbelo pri tamponih je tista vrvica, ki binglja navzdol in lahko hitro pokuka izpod hlačk ali kopalk. Neprijetno, res. Za piko na i, novice o toksičnem šoku. In nato me je zaskrbelo…

Kot tekmovalna športnica si ne želim, da bi morala zaradi šoka prestati amputacijo nog. Tega ne privoščim nikomur. Družina me je naučila, da moram lepo skrbeti zase, zlasti babica mi je navajala: “Življenje je eno samo, pazi nase in delaj dobro zase”.

Tako sem pred kratkim preizkusila mojo prvo NATU menstrualno skodelico in ne morem je prehvaliti. Če bi o njej slišala že prej, bi jo brez premisleka zdaj že dlje časa uporabljala.

Menstrualna skodelica Natu – Kaj mi je pri njej tako všeč?
menstrualna skodelica

V prvi vrsti to, da sem se resnično brezskrbno hladila in plavala (ravno med zadnjo menstruacijo sem dopustovala v Bohinju) in to brez neprijetnega občutka, da bi mi skodelica lahko “ušla”. Tudi med kondicijskimi treningi in razteznimi vajami me skodelica prav nič ne ovira. Seveda jo pri določenih vzgibih začutiš, ampak občutek ni prav nič moteč. Skodelica je izdelana iz čistega medicinskega silikona, ob robu pa ima postrani centrirane luknjice, kar omogoča boljši vakum in prilagoditev v nožnici.
Všeč mi je, da se ne rabim več soočati z neprijetnim ‘zatohlim’ vonjem in občutkom, ki sem ga imela pri uporabi vložkov- kar naenkrat kepa krvi, ki je “padla”, jaz pa sem si mislila, ojooj.

Nikjer nič ne ‘binglja’, kot to počne vrvica pri tamponih, sedaj se s tem ne rabim obremenjevat. Silikonski pecelj skodelice si lahko popolnoma odrežeš. Če ti je predolg, saj je namenjen le lažjemu odstranjevanju skodelice.

Menstrualna skodelica Natu – Kako jo očistimo?

Veliko mi pomeni, da je skodelica priročna za uporabo in se ne rabim obremenjevat z odvečnimi smetmi. V nasprotju s katerimi se soočamo pri uporabi vložkov in tamponov. Skodelico se prazni v razmiku 4-8 ur. Včasih, če smo nekje zadržane, vemo, da si zamenjamo bodisi tampon ali vložek tudi po 8h urah. In tudi tukaj, pri Natu menstrualni skodelici ne bo nič hudega, če oddelamo službeno izmeno osmih ur in poskrbimo za skodelico, ko pridemo domov. Vložki in tamponi se napojijo krvi in nam dajo navidezni občutek, da jo izteče precej več kot pa jo v resnici. To je pri uporabi skodelice lepo vidno.

Da si lahko skodelico zamenjamo tudi doma, bo zlasti prav prišlo vsem zaposlenim ženskam, ki imajo službene toalete ločene z umivalniki. Lahko pa se znajdete tako, da imate s sabo plastenko vode. Tako skodelico enostavno očistite, ko izpraznite vsebino skodelice. Mogoče je kateri nerodno ali čudno, ko zdaj prebirate, da izlijete vsebino in potem skodelico očistite. Naj vas hitro potolažim, da je bilo tudi meni pred uporabo to nekaj drugačnega. Ko pa sem premislila, sem spoznala, da sem to vendar jaz in narave ne morem krotiti, lahko pa si pomagam čimbolj naravno.

menstrualna skodelica natu navodila

Kako vstaviti menstrualno skodelico?

Menstrualna skodelica Natu – Navodila za uporabo so jasna in razumljiva in pri prvem vstavljanu ti zelo pomagajo. Mene je skrbelo le to, da si ne bom vstavila skodelico pravilno, vendar je bil strah zaman in menstruacija ni nikjer prepustila skozi. Naj dodam še to, da imam kar močne menstruacije. Lahko pa si v prvih dneh, ko skodelico še spoznavate, namestite vložek, da bo vse skupaj manj stresno za vas.

 

Rada bi vam prenesla osebno sporočilo, ker mislim, da je vse v našem razmišljanju in umu. Samo prepričati se moramo, da najmanj kar lahko storimo je to, da preizkusimo vse tisto, kar nam danes svet ponuja!

Gospodične in gospe, vesela bom, če ima še kakšna pozitivno izkušnjo pri uporabi menstrualne skodelice. V primeru dodatnih vprašanj ali želje po nasvetu, se lahko obrnete tudi name in vam bom skušala pomagati.
<3

 

9 thoughts on “Menstrualna skodelica NATU – Moja izkušnja

 1. Karin Vok says:

  Lep pozdrav!
  Imam samo eno kratko uprašanje.
  Namreč naročila sem si tole zadevico in me sedaj zanima če je primerna tudi za takšne kot sem jaz,ki imajo menstruacijo skupaj 8 dni in je prve 4 dni zelo močna in boleča?

  • Ini says:

   Živjo, Karin! 🙂
   Menstrualna skodelica je super rešitev tudi za vse nas, ki imamo močnejše menstruacije. Pri meni traja 5-6 dni in je prve tri dni precej močna. Boste pa verjetno presenečeni o manjši količini menstrualne tekočine v skodelici, saj tamponi/vložki nabreknejo in nam dajo pretirani občutek. Tudi sama sem bila presenečena. 🙂
   Skodelico lahko menjate v povprečju nekje med 4-8 ur. Če imate močnejšo menstruacijo v prvih dneh, vam priporočam, da jo praznite bolj pogosto in spremljate koliko tekočine bo v skodelici (na skodelici je merilna lestvica). S tem boste ujeli ritem in se lažje odločili na koliko časa potrebujete praznjenje skodelice. Jaz jo praznim nekje na 6 ur, tudi v začetnih dneh.

 2. Katja C. says:

  No, naj še jaz dodam svojo izkušnjo z Natu menstrualno skodelico 🙂
  Še prejšnji mesec sploh nisem vedela, da tale majhna zadevica obstaja. Bila sem v službi…bil je “tisti” teden (natančneje 2. dan). Že tako sem se po lokalu vlekla kot megla, nakar ugotovim, da se mi vložek ni pa ni hotel prilepiti za spodnjice in je bilo vse skupaj en sam obup. Vsakih 5 minut sem skakala na wc pogledat ali je vse OK. Kar naenkrat ugotovim, da je šlo vse mimo. Ni bilo druge rešitve, kot to, da sem si nekako prilepila dva nočna vložka in upala, da bosta zdržala. Potem pa je bil tisti občutek, da me vsi gledajo, češ da nosim plenico. Groza!
  Nato mi je sodelavka omenila, da odkar uporablja “šalčko”, nima več tovrstnih težav. Waaw..sledilo je 1000 in 1 vprašanje in nekaj ur razmišljanja o nakupu. Pa sem se odločila…kupila in počakala na novi “tisti” teden.
  Danes je 3. dan, ki jo uporabljam in lahko samo rečem HVALA BOGU, da obstaja.
  Prvi 3 dnevi moje menstruacije so bili do sedaj nočna mora, tokrat pa so popolnoma drugačni 🙂
  Preden sem jo vstavila, sem jo 5 minut gledala z mislijo, kako zaboga bo tole šlo noter in ven. Po nekaj poskusih je misija uspela. Za vsak slučaj sem uporabila še vložek in odšla v službo. Že čez uro sem šla preverit… in glej ga zlomka..vse čisto, vse ok 🙂 Čez tri ure, še vedno vse čisto! Waaw..kar nisem mogla verjeti in za se prepričati, da je sploh kaj priteklo, sem preizkusila fazo 2 (odstranjevanje). Čisto vse je ostalo v njej in nikjer drugje.
  Danes, tretji dan, sploh ne vem več, da je v meni. Sproščena in mirna se gibljem okrog, počepnem, pokleknem, kihnem (hehe),…pa sploh nimam občutka, da imam menstruacijo! Ni neprijetnega vonja, ni madežev, ni izpuščajev zaradi vložkov,…BOŽANSKO 🙂
  Lahko samo rečem, da je to bil eden izmed najboljših nakupov! Dekleta, če odločite, hvaležne boste 🙂
  Pa lep pozdravček!

  • Ines says:

   Draga Katja C., zelo sem vesela vaše pozitivne izkušnje! In najlepše se zahvaljujem, ker ste jo delili z nami. Menstruacija je še vedno tabu pri marsikaterih dekletih, a povsem odveč, se strinjate kajne?
   Skodelica je res “izi” rešitev za vsako žensko, ki se želi razbremeniti in se noče ‘živcirati’ tudi v tistih svojih dnevih v mesecu. Jaz sem šele s skodelico opazila, da so lahko moji dnevi menstruacije veliko bolj prijetni, kakor takrat, ko sem uporabljala vložke in tampone. Odkar uporabljam skodelico ne rabim izbirati ali grem ali ne grem (npr. plavat v morje/bazen ali na športno aktivnost), brez omahovanja si upam obleči tudi krilo ali celo BELE hlače! Mene je rešila 🙂
   Katja, želim vam veliko lepega in vam pošiljam lepe pozdravčke! 🙂

 3. Monika says:

  Pozdravljena! Me zelo veseli, da ti skodelica ustreza. Sama imam namreč malo bolj smotane izkušnje s skodelico in me zanima kaj počnem narobe. Torej, ker sem sita vložkov in tamponov sem seveda prišla na idejo za nakup te skodelice in je prišla k meni v roku 3 dneh. Takrat sem ravno imela 2. dan menstruacije, ki je pri meni ravno tako zelo močna in ponavadi traja 7 dni. Zanima me, če mogoče kdorkoli ve, kaj sem počela narobe, saj me je ob vstavljanju skodelice zelo močno bolelo. Nevem zakaj in kako, vendar me je. Ravno tako se mi zdi nekako čudno vstavljanje saj ko jo dam v obliko črke u, nato kar hitro izgubim to obliko in se včasih razpusti še preden je sploh vstavljena. Tudi ko je bila vstavljena sem imela nekakšen čuden občutek, lahko rečem da me je motila, čeprav me ne bi smela. No, potem sem se pa odločila da jo bom odstranila in me je zopet neizmerno bolelo. Kaj sem delala narobe? Kot sem brala, lahko skodelico uporabljajo tudi ženske, ki še niso imele spolnih odnosov tako da sem ta razlog potem črtala. Sem pa skodelico res da odstranila v roku 1 ure, mogoče je bil to vzrok?

  Torej, resnično me zanima kaj naj v prihodnje naredim, saj sem mislila da si bom vse uničila ”spodaj”, ker me je tako bolelo ob vstavljanju in odstranjevanju. Poleg tega se mi vse to nekako zdi manj higienično od aplikatorskih tamponov, saj pri tamponih se ni treba sploh nič truditi, vendar vem da niso dobri za zdravje, sploh zame ko imam včasih enega notri skoraj cel dan proti koncu menstruacije.
  Če bi mi katera znala pomagati, bi bila iskreno hvaležna!

  Lp

  • Ines says:

   Pozdravljena Monika,

   Menstrualne skodelice se delijo glede na starost ženske in morebitni porod. V kolikor ste stari manj kot 30 let in niste imeli še poroda po naravni poti, bi morali imeti manjšo skodelico, torej št. 1. Če ste stari nad 30 let ali pa ste že imeli porod po naravni poti vam priporočam skodelico št.2 . Ste si izbrali pravo?
   1. Naša nožnica je različna – pri tem imam v mislih dolžino nožnice (pomembno pri tem je tudi kje leži vaš maternični vrat – lahko, da je nižje kot običajno) in tudi samo prožnost nožnice ter širino. Mogoče imate maternični vrat nižje in bi vam lahko skodelica pritiskala nanj, vendar pretiranih bolečin vseeno nebi smela povzročati, saj je iz mehkega silikona, ki se prilagaja. Super bi bilo popvrašati vašega ginekologa za mnenje (moja ginekologinja mi je povedala, da jo ženske prosijo, če ji lahko vstavi skodelico tudi ona in pove svoje mnenje glede materničnega vratu).
   V primeru, da spolnih odnosov še niste imeli, lahko skodelico res uporabljate in to nebi smela biti ovira. Možno pa je, da vam je lahko nelagodno, ker je to tam spodaj, ker je potem vaša nožnica mnogo bolj ozka. Vendar, če primerjam z uporabo tampona je skodelica veliko primernejša, saj zna tampon pri vstavljanju poškodovati kožico ali sluznico nožnice.
   2. Ste poskusili z lubrikantom? Mnogo žensk ima tudi med menstruacijo suho nožnico in je neprijetno vstavljanje ter občutek bolečine. Čeprav se nam zdi, da menstrualna kri navlaži vse tam “spodaj”, to ni res. Poizkusite namazati skodelico z lubrikantom, saj jo boste lažje ‘zadrsali’-vstavili v nožnico.
   3. Pazite, da pri vstavljanju skodelice svoje nohte ne ‘praskate’ po steni nožnice- meni se je to tudi že zgodilo in sem ugotovila, da je bilo to malo boleče zame. 😉
   4. Glede vstavljanja v obliki črke U: kakor ste napisali, da vam uide in včasih že na začetku izgubite obliko preden jo sploh vstavite v pravi položaj, se ne rabite nič sekirati. Tudi meni se to dogaja. To se naredi zato, ker prehitro izpustite skodelico, ker mislite, da je pravilno vstavljena. Jaz recimo primem skodelico z dvema prstoma in jo pri vstavljanju na eni strani črke u malo nagnem- ko vstopim s skodelico v nožnico jo potisnem malo močneje oz. globlje, tako, da imam hkrati tudi še oba prsta na skodelici. Nato popustim in skodelica naredi vakum. Tudi meni še vedno ne uspe kdaj v prvem poizkusu, a to je samo vaja in potrpežljivost. Tudi, če jo boste vstavili malo globlje, se bo skodelica namestila in popravila sama. Nameščena pa je še vedno nižje kot tampon.
   5. Pri odstranjevanju pazite, da skodelici popusti vakuum. Ne potegnite samo ven, ker se tako šele pri vlečenju spusti vakum, kar zna boleti. Najprej s prstoma na dnu skodelice stisnite skupaj ter nato počasi vlečite skodelico ven.
   Lahko si z vodo ali lubrikantom tudi namažete spodnji del nožnice preden si skodelico odstranite.
   V primeru, če niste še imeli spolnega odnosa, vas lahko boli spodnji (okoliški) vhodni del nožince, saj se zaradi prožnosti kože ta zapre in vi z odstranjevanjem skodelice potem ponovno razširite – nožnica pa ni navajena. Počasi in raje z občutkom 😉
   To, da ste skodelico odstranili v roku 1 ure ni vzrok. Skodelico lahko odstranjujete kakor vam ustreza, glede tega ni nobenih zadržkov.

   Nikakor ne smete tam “spodaj” delati na silo, saj si boste tako res kaj poškodovali.
   Glede higieničnosti pa je tako: tampon se vam verjetno zdi preprostejši, ker ga samo vstavite notri in potem povlečete ven ter odplaknete v školji (oziroma morali bi ga odvreči v smeti). Proces pri skodelici je prav tako enostaven, le da je potrebno na začetku malo vaje, saj je drugačne oblike. Potem pa gre tako hitro kot pri tamponu 😉
   Kot ste že sami ugotovili, da nošenje tampona cel dan ni OK, se s tem strinjam. Lahko je nevarno zaradi toksičnega šoka in tudi pojavom bakterij ter vnetij. Slabost tamponov je tudi, da so običajno barvani in nitke ostajajo na steni nožnice. Groba zasnova tampona zna tudi poškodovati sluznico, kar pa pri skodelici ni možno, saj je mehka, nebarvana in v nožnici ne pušča sledi.
   Poizkusite z zgornjimi nasveti in lahko, da bodo bolečine izginile ali pa se vsaj zmanjšale. Srečno! 😉

 4. Damijana says:

  No, me veseli, da imate dobre izkušnje. Sama bi jo tudi rada imela. Glede na to, da naj bi se skodelica vstavila plitveje kot tampon predvidevam, da delam prav. Pa vendar: skodelica se v nožnici ne razpre in torej zato funkcionira le kot slab zamašek, preko katerega itak teče.
  Ne vem kaj je težava, velikost sem glede na opis izbrala pravo, skodelico “zložim” tako kot je predlagano, luknjice niso zamašene, pa vendar se ne odpre. Ali je material premehak ali sem jaz pretrda?

  • Jasmina Avbar says:

   Pozdravljena,
   žal nam je, da imate težave. Kot lahko preverite tudi na Facebooku in drugod, so uproabnice z njo zelo zadovoljne in zaenkrat še nismo imeli pripomb glede “neodprtja”. Ker pa smo si ženske različne, pa je seveda možno tudi to in bo skodelici treba malo pomagati, da se lažje odpre. Težava je lahko tudi to, da jo morte vstaviti malo pod kotom ali, da ste mogoče ožji.
   v kolikor ste izbrali našo skodelico in v kolikor ste izbrali pravilno velikost za vas, potem lahko poiskusite s taktiko, ki je navedena tudi v navodilih, torej ko jo vstavite, jo vstavite malo višje in jo nato primite na sredino ter jo na rahlo ravrtite v eno ali drugo smer ter hkrati malo povlecite (kot, da bi jo želeli odstraniti, vendar le malo). Tako se bo skodelica lažje razprla.
   Ker smo morali izvedeti od vas bolj osebne podatke, da vam lažje pomagamo, smo vam pisali tudi na vaš mail, tako da ga prosim preverite.
   Preberite si tudi članek, ki vam bo mogoče pomagal pri vaših težavah: /zakaj-uporabljati-menstrualno-skodelico-natu-nadaljevanje-moje-izkusnje/
   Skupaj bomo skušali rešiti vašo težavo, da boste še ena srečna uporabnica.

  • Ines says:

   Pozdravljeni, Damijana! Naj vam odgovorim še jaz.
   V prvem koraku je potrebno pravilno izbrati velikost skodelice (napisali ste, da ste jo izbrali, pa vendar- včasih nam partnerji ne povedo kar tako, da smo spodaj ožje, zato je potrebno to malo povprašati ;)). Predvidevajmo, da vam velikost ustreza in rešimo neljubo situacijo naprej.
   1. Ste poizkusili vstaviti skodelico ob uporabi lubrikanta?
   2. Lažje vstavljanje skodelice je tudi v položaju širokega počepa -poizkusite.
   3. Morda pod tušem, ko teče voda povsod in je tudi skodelica mokra.
   Skodelica res leži nižje kot sam tampon, a jo morate ravno tako najprej vstaviti višje in potem spustiti-zavrteti v položaj, ko naredi vakum. Če boste skodelico prehitro spustili iz zvitega položaja, se vam v nožnici ne bo razvila v pravilno obliko, saj jo bo začetek nožnice (oz. stene nožnice) preveč stiskale. Ko vstavljate skodelico jo imejte lepo stisnjeno skupaj (kot v navodilih in sliki na tem blogu) in ne popustite prehitro- vstavite jo višje in skušajte preprečiti prehitro razprtje.
   Velikokrat se zatakne, če skodelico porinemo preveč v steno nožnice ali pa proti začetku materničnega vrata. Tu je pomembno, da jo ‘nacentrirate’ lepo nad sredino in pod začetek vrata. Če imate maternični vrat nizko je to zelo pomembno.
   Kadar je črevesje zaprto lahko tudi malo bolj pritiska ob stene nožnice (oz. lahko čutite). Pomembno je, da ste sproščeni in ne napenjate mišic.
   Najpomembnejše je, da poznate svoj intimni predel in poizkušate pri vstavljanju skodelice. Poizkušajte, vadite z vstavljanjem skodelice. Poizkusite najti položaj, kjer ste najbolj sproščeni in kjer si skodelico najlažje vstavite. Več prakse – bolj suvereno in natančno boste skodelico namestili.
   Za nasvet lahko poprosite tudi svojega izbranega ginekologa/ginjo – veliko žensk prosi ginekologa/ginjo, če ji lahko on/ona vstavi skodelico pri tem pa vi občutite pravilni položaj – oz. vam obrazloži na kaj bodite pozorni.
   Nikakor ne izgubite potrpežljivosti, vse rabimo vajo. 😉

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.