Moja pot do ZERO WASTE

Moja „zero-waste“ zgodba se je šele dobro začela. Ne glede na vse ovire je pomembna zavest in pot je tista, ki zares šteje. Vsako zgodbo je potrebno začeti z majhnimi koraki. Ne priporočam vam, da se nenadoma odpoveste in zavržete vse. Namesto tega se v ustreznih časovnih obdobjih odpovejte eni vrsti plastike za enkratno uporabo in kmalu boste ugotovili, da lahko brez težav živite brez teh izdelkov.

BREZ PLASTIKE pomeni, da omejite uporabo plastike do osnov in izločite uporabo plastike za enkratno uporabo.

Torej kaj točno je plastika za enkratno uporabo?! Gre za vse tiste plastične izdelke, ki jih uporabimo le enkrat in jih po uporabi nemudoma zavržemo – slamice, lončki za kavo za s sabo, plastenke, nakupovalne vrečke in vrečke za sadje in zelenjavo… Zero waste je filozofija, ki se osredotoča na to, da razmislimo kako živeti, da bi ustvarili čim manj odpadkov. Spodaj najdeš nekaj nasvetov, ki ti lahko pomagajo na poti do zmanjšanja odpadkov. Ne sledi jim slepo, izberi tistega, ki ti ga bo najlažje uresničiti in prihrani tiste težje za pozneje. Meni je vzelo eno leto, da sem osvojila skoraj vsa zapisana pravila, količino odpadkov sem že bistveno zmanjšala in trudim se, da bo način življenja v moji družini vse bolj zerowaste. Obljubim vam, da boste na osvojene navade ponosni, na nakupovanje pa boste gledali popolnoma z novimi očmi.

  • IZOBRAZI SE. Več kot veš, bolj motiviran in predan boš življenju brez plastike in zerowaste
  • ODPOVEJ SE PLASTIČNIM VREČKAM ZA NAKUPOVANJE. Vzemi svojo, če jo pozabiš kupi le tisto kar nujno potrebuješ in kar lahko odneseš v rokah. Sama imam manjšo bombažno vrečko vedno v torbici, če je nakup spontan ali se neplanirano poveča uporabim nakupovalni voziček, stvari prosto zložim v prtljažnik.
  • VREČKE ZA PONOVNO UPORABO ZA VSE NAMENE UPORABE. Ko boš obvladal zgornje pravilo s tem ne bo težav. Bombažni vrečki so se pridružile še 3 mrežaste in 2 za razsuto hrano, ki ju lahko uporabiš tudi za kruh.
  • UPORABI LONČEK ZA KAVO ZA VEČKRATNO UPORABO. Narava mojega dela je, da na žalost večino časa preživim v avtu in topel napitek je tista stvar, ki bi se ji stežka odpovedala. Priporočam, da imaš več takšnih lončkov za primer, če je en umazan ali pa izgubljen kje v avtu.
  • NE KUPUJ PLASTENK. Že leta okolju prijazen trend. Uporabi takšno za večkratno uporabo oz. Uporabi steklenico in jo imej povsod seboj. Zaradi zgoraj napisanega je moja v avtu.
  • PISMO, SPET SLAMICE. 500 milijonov slamic je uporabljenih vsak dan samo v Ameriki in večina jih konča v smeteh. Zaradi intenzivnih barv jih živali v vodi in na kopnem pogosto zamenjuje za hrano. Recite NE slamicam ali uporabite tiste za večkratno uporabo – kovinske, bambusove, steklene…
  • KUPITE VEČJE PAKIRANJE. Namesto večih majhnih jogurtov kupite litrsko pakiranje. Preden se boste zavedali boste našli lokalnega mlekarja, ki izdeluje in ponuja jogurte v steklenicah
  • IZBERITE IZDELKE BREZ PLASTIKE. Definitivno ena izmed najtežjih preizkušenj zame osebno. Izdelki ne rabijo biti zaviti v plastiko in navadno ni dovolj le ena plast. Pomislite kako je pakirano sadje in zelenjava; npr. 4 jabolka v plastični posodici in s plastičnim ovojem. Podpirajmo lokalno in sezonsko, pri bližnjem kmetu boste brez težav dobili nepakirane izdelke, investirajte le v kakšno ekstra mrežasto vrečko za sadje in zelenjavo. In ja – traja nekoliko dlje, da pripravite solato iz sveže, domače zelenjave.
  • ZAMENJAJTE PAPIRNATE BRISAČKE Z BOMBAŽNIMI. Te bodo trajale leta. Uporaba bombažnih krp za večino čiščenja in hranjenje papirnatih za najhujše primere vam bo pomagalo pri zmanjšanju količine odpadkov.
  • PREMISLI O UPORABI ŠAMPONOV, MIL IN OSTALIH IZDELKOV ZA OSEBNO NEGO. Oddelek za osebno nego je neskončna količina plastične embalaže. Uporabi trdo milo za roke in telo in trd šampon za lase.
  • BREZ ODPADKOV HRANE. Menda 40% pridelane hrane ni nikoli pojedene in veliko te hrane je v naših hladilnikih. Vsi plesnivi in gnili ostanki končajo v našem okolju, plus vsa energija in pakiranje, ki je potrebno, da je hrana sploh pristala v našem hladilniku. Če boste pozorni na vsebino hladilnika boste prihranili in ustvarili manj smeti.
Zobna ščetka iz bambusa Dantesmile za odrasle, mehka, rainbow
Zerowaste kopalnica
  • VLOŽITE V POSODICE ZA HRANO ZA VEČKRATNO UPORABO. Navadno domače kosilo že pospravimo v posodico, ki jo imamo. Sama zaradi razgibanega urnika večinoma jem zunaj pogosto pa hrano v restavraciji vzamem tudi za s seboj. Z veseljem mi jo zapakirajo v mojo embalažo. Res je, da je potrebno malo dlje počakati, vendar med čakanjem lahko do konca prebereš ta prispevek ;).
  • ZAMENJAJ NA BAMBUSOVO ŠČETKO. Samo spomnim; plastika ni biorazgradljiva.
  • ODPOVEJ SE BRITVICAM ZA ENKRATNO UPORABO. Privošči si britvico, ki bo trajala doživljensko.
  • ZAMENJAJTE PLASTIČNE POSODICE ZA STEKLENE ALI KOVINSKE. Ko bodo vašim plastičnim posodicam za shranjevanje šteti dnevi jih zamenjajte za kovinske ali steklene. Vendar počakajte, da plastične ne bodo več primerne za uporabo, brez pomena je če jih le vržete stran. Najprej jih uporabite, večkrat injih potem nadomestite in reciklirajte.
  • NADOMESTITE PLASTIČNO IN ALU FOLIJO ZA BOMBAŽNO ALI S ČEBELJIM VOSKOM. Pogosto shranim hrano v posodice ali pa jo pokrijem z drugim krožnikom.
  • KOMPOSTIRAJTE. Brez dodatnega komentarja.
vrečke dantesmile za rinfuzo

Sem predstavnica generacije, ki ni le rasla ob plastiki. Rasla sem v plastiki, ena prvih generacij plenic za enkratno uporabo. Spomin na postrežne trgovine in vbistvu na vsa zgoraj opisana pravila, ki so se jih hočeš nočeš morali držati moji, mogoče ne starši, vendar babice in dedki pa zagotovo, je zelo medel. In sedaj se vračamo nazaj, korak za korakom se učim, da najenostavnejše in najdostopnejše stvari večinoma niso sprejemljive.

Stvari preprosto ne znamo ceniti, če na hrano ne bi gledali samoumevno bi je tudi manj zavrgli. Če spremenimo pogled na nakupovanje bomo bolje nakupovali. Gre za konkretno spremembo celotnega pogleda na svet. Vendar na koncu gre za naš planet in za naše mesto na njem!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja