Okrepimo jetra!

Okrepimo jetra!

In krepki bodo tudi lasje, koža sijoča! Celulit pa … hm, kaj je že to?

Pomlad je po tradicionalni kitajski medicini čas jeter. To pomeni, da moramo temu organu posvetiti še dodatno pozornost, saj je trenutno najbolj obremenjen. Če ste se že kdaj srečali s »pomladno utrujenostjo«, potem veste, kako se v tem času počutijo vaša jetra. V številnih oglasnih sporočilih nas nagovarjajo, da moramo razstrupiti jetra s tisoč in enim proizvodom. Pa je res tako? Je to pravi način?

Morda za koga je, če je poln moči, energije, če so njegova jetra v dobri formi. Za večino pa bi bilo pametneje, da bi jetra najprej okrepili in jih ne razstrupljali ter jim s tem jemali še tisto malo energije, ki jo premorejo. Če bodo jetra močna, bodo že sama opravila vse potrebno delo, ki jim ga vsakodnevno nalagamo. Med drugim uspešno očistila kri, da v njej ne bo toksinov, ki jih pridobivamo iz okolja, z dihanjem, s hrano in pijačo ter z zdravili.

Pa začnimo … Najprej obljubimo sebi in svojim jetrom, da bomo dovolj spali in bili v postelji najkasneje ob 22.30. Še prej bomo poskrbeli, da bo večerja bazična, predvsem zelenjavna. Celotno telo se bo tako dobro odpočilo in se obnovilo. Če bo namesto tega opravljajo nočne nadure, ko bo presnavljajo našo obilno večerjo in se skušalo razkisati, se lahko poslovimo tudi od »lepotnega« in trdnega spanca. Še več, zjutraj bomo neprespani, utrujeni in nezaželena družba.

Če smo na splošno večkrat jezni, razdražljivi, živčni in napeti kot strune na kitari, potem to nismo mi, ampak naša jetra, ki kličejo na pomoč. Da pa ne bo pomote, za naša jetra in njihovo energijo smo odgovorni le MI sami. Zato odprimo vrata in hop hop v naravo po regrat in mlade koprive, ki so za jetra trenutno prava poslastica. Regrat v solati, smutiju; koprive pa si lahko privoščimo kot prilogo »ala špinača«, v smutiju ali pa si preprosto skuhamo koprivin čaj in ga pijemo večkrat na dan. V kropu naj bo le dve minuti.

Jejmo torej čim več zelene zelenjave, s tem bomo dali našemu telesnemu filtru največ energije. Če se za kakšen mesec ali dva odpovemo kavi in čokoladi, pa bodo jetra aplavdirala kot na rock koncertu in z lahkoto pometla z vso nesnago, ki se nabere v nas.

Naložba v jetra je torej trenutno najbolj rentabilna. Če se požvižgate na ta organ, pa verjetno med nami ni dame, ki bi se požvižgala na celulit. Slednji bo namreč prav kmalu obiskal kakšno obmorsko razstavo. Ko bomo okrepili jetra, pa bodo ta poskrbela, da se toksini ne bodo nalagali v maščevju, podkožnem tkivu in koži, ne bodo se zadrževali na stranskih poteh, ampak bodo zapustili telo po glavni (avto)cesti. Celulita bo vedno manj ali pa ga bomo iskale z lupo.

Imejmo radi svoja jetra in ona bodo lepo skrbela za nas, tudi za sijoče lase in čisto, napeto kožo. Če bodo jetra zdrava, bomo dlje časa ohranjali mladost, imeli bomo veliko energije za vsakodnevne aktivnosti, se počutili sveže, spočite in večno mlade, ha!

Anja Novinec, Dom zdravja domzdravja.si

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.