Otroški probiotiki?

otroški probiotiki

Otroški probiotiki – Kdor ima doma novorojenčka, dojenčka, malčka ali majhnega otroka, je že doživel – vznemirjen trebušček, viruse, kašelj, prehlad in smrkanje, še posebej po jemanju antibiotikov in / ali pri vrnitvi v igralne skupine, vrtec ali šolo, kjer so lahko klice in okužbe razširjene.

Antibiotiki in probiotiki

Antibiotiki delujejo tako, da odstranijo bakterije ali preprečijo rast bakterij. Na žalost ne razlikujejo med dobrimi bakterijami in slabimi bakterijami v našem trebuhu. To lahko privede do neravnovesja v črevesni flori, kar lahko vpliva na številne procese v telesu, vključno z:

 • oblikovanje blata
 • zdravje prebavnega sistema
 • telesna pridelava pomembnih vitaminov (kot so vitamini B)
 • in delovanje imunskega sistema.

Če je tak učinek antibiotikov na odrasle, razmislite o učinkih, ki jih lahko imajo na dojenčke in zelo majhne otroke, katerih imunski sistem še ni popolnoma oblikovan in je zato ranljiv. Otroci so še posebej dovzetni za motnje v občutljivem ravnotežju prijaznih bakterij in škodljivih bakterij v njihovih črevesjih.

Otroški probiotiki in imunski sistem

Otroški probiotikiPodobno so tudi otroci izpostavljeni povečanemu tveganju za bolezni, ko se vračajo v igralne skupine ali v šolo, ker so v teh časovnih obdobjih klice še posebej razširjene.

Morda se ne zavedate, vendar je najpomembnejši del imunskega sistema vašega otroka v črevesju – in to velja tudi za vas! To je zato, ker se 70% vseh celic, ki proizvajajo protitelesa, nahajajo v telesu, ki se imenuje “Gut Associated Lymphoid Tissue” (ali GALT).

Kot navaja ime, se GALT nahaja v črevesju in obsega limfocite, makrofage, Peyerjeve obliže in bezgavke. Se šteje za največjo zbirko imunskih celic v telesu. GALT se trudi preprečiti neželene mikroorganizme (npr. bakterije, viruse, glive, kvasovke in parazite), da bi vstopili v naše telo.

To je razlog, zakaj je občutljivo ravnotežje dobrih in slabih bakterij v prebavnem sistemu moteno, tako lahko neposredno vpliva na pravilno delovanje imunskega sistema.

Otroški probiotiki

Če se odločite, da boste dopolnili naravno prisotne prijazne bakterije vaših otrok, je priporočljivo, da se odločite za otroški probiotični prah z:

 • več sevov (za maksimalno pokritje prebavnega trakta)
 • otrokov specifični sev Bifidobacterium infantis (primarni vir v materinem mleku)
 • veliko število enot, ki tvorijo kolonije (npr. 1 milijarda)
 • vlakna FOS (prebiotik)
 • brez okusa (za enostavno uporabo)
 • brez delanja grudic (popolnoma raztopi)
 • bre potrebe po hlajenju.

Dojenje v primerjavi s hranjenjem po steklenički

Ob rojstvu je gastrointestinalni trakt sterilen in zato obstaja nevarnost kolonizacije zaradi številnih neželenih mikroorganizmov prisotnih v okolju.

Pri dojenih dojenčkih do odstavitve, je začetna mikrobna flora prevladujejoča z bifidobakterijami (predvsem Bifidobaterium Infantis), pri čemer so Laktobacili v manjšem številu in Streptokoki in Koliformov še vedno v manjšem številu.

Nasprotno, pri otrocih, ki se hranijo po steklenički, Bifidobakteria, kot je Bifidobaterium infantis, običajno niso prisotne v velikem številu, flora pa je mešanica Laktobacilov, Koliformov in Streptokokov.

Glede na to se mnogi starši odločijo za prehranjevanje svojih otrok s probiotičnim praškom, specifičnim za otroke. To je enostavno storiti, če je prašek brez okusa in brez grudic, saj ga je mogoče zlahka vmešati v sok, mleko, vodo ali hrano.

Probiotiki za otroke Infantis Complex.

* Preden otrokom dodate dodatke, se priporoča, da se posvetujete z zdravnikom ali usposobljenim zdravstvenim delavcem.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.