Skinner’s Vodič za hranjenje mladičev

S čim hraniti, kako hraniti in kdaj hraniti vašega pasjega mladička? To so ključna vprašanja v prvih tednih življenja mladiča. Osem tednov star mladič, ki prispe v svoj novi dom, mora biti vzrejen z visoko kakovostno hrano za mladiče, ki je bila vpeljana pri njegovih treh tednih, ko ga je psica še dojila. Pri šestih tednih morajo biti mladiči odstavljeni, da so predhodno pripravljeni na odhod k svojim novim lastnikom.

Ko mladiča prvič prinesete domov, ga ne pozabite odnesti na vrt, in ko se olajša, ga pohvalite. Potem ga spoznajte z njegovo novo okolico. Pokažite mu, kje je njegova postelja, posoda za vodo in vrt.

Pomembnost doslednosti

Ob predaji mladiča naj vam rejec posreduje natančen opis, s čim ga je hranil in kdaj. Zapuščanje legla in kraja rojstva je lahko že dovolj travmatično, toda dodajanje nove hrane, alternativen način hranjenja in drugačna voda lahko sprožijo vedenjske težave kasneje v življenju psa. Zelo pogosto lahko sicer zdrav mladič preneha jesti, ko prispe v svoj novi dom. Dober rejec bo novim lastnikom zagotovil majhno količino hrane, s katerim je bilo leglo vzrejeno, in zalogo vode za namakanje hrane med postopnim prehodom na njegovo novo hrano, kar naj bi trajalo dva do tri dni. Večina mladičev obožuje kozje mleko in to lahko uporabite, da jih privabite k uživanju hrane z drugačnim okusom.

Priprava hrane

Mladiči potrebujejo v svoji hrani večjo vsebnost proteinov kot odrasli psi. Pomembno je, da se prepričate, da je hrana, ki jo izberete, od uglednega proizvajalca pasje hrane, kot je Skinner’s, ki uporablja visoko kakovostne sestavine in vključuje proteine od primernih in zanesljivih virov. Najboljši način uporabljanja Skinner’s hrane za mladiče je, da odmerite zahtevano količino in dodate ravnokar zavreto vodo. Hrana za mladiče pri starosti osmih tednov ne sme biti kot razmočena kaša, ravno tako pa ne sme biti pretrda. Svetujemo vam, da daste hrano v vrč ali podobno posodo, in dodate ravno toliko vode, da jo prekrije. Pustite stati približno pet minut, nato pa dobro premešajte in dajte psu še toplo, vendar ne vroče. Če dosežete pravilno doslednost in jo vzdržujete, se bo mladič dobro razvijal. Pri 10-12 tednih je mešanica lahko nekoliko bolj hrustljava, vendar mora biti tudi pri odraslih psih hrana namočena ali vsaj zmešana z nekoliko tople vode.

Čas obrokov

Mladiči, ki se hranijo s Skinner’s hrano za mladiče, ne potrebujejo nobenih dodatkov, pravzaprav lahko kakršni koli dodatki povzročijo želodčne motnje. Pri osmih tednih je potrebno mladiče hraniti štirikrat na dan. To število lahko zmanjšamo na trikrat na dan pri približno štirih mesecih in na dva obroka na dan pri šestih mesecih. Zmanjševanje števila obrokov lahko pri psih povzroči težave, zato je to potrebno storiti postopoma. Mladiče pri osmih tednih je potrebno hraniti takoj zjutraj, ob poldne, pozno popoldne in ponovno okoli 10. zvečer. Pozen obrok, ki mu vedno sledi izhod ven, zagotovi, da niso predolgo lačni, in jim pomaga, da so pomirjeni čez noč.

Ko pride čas, da izključite en obrok, začnite z zmanjševanjem opoldanskega obroka. Postopno nadomeščanje z le nekaj pasjimi piškoti v skledi bo karseda zmanjšalo motnje v dnevni rutini. V tej zgodnji fazi je izjemno pomembno vzdrževati rutino hranjenja. V primeru, da psa ne hrani ista oseba vsak dan, je pomembno, da namestnik natančno ve s čim, kako in kdaj nahraniti psa. Hrano je potrebno vedno dajati na istem mestu, kjer lahko pes jé, brez da bi ga kdo zmotil. Sklede ne postavljajte na drsečo ali poševno podlago in je ne odstranjujte, ko je prazna. V bližini naj bo vedno čista, sveža voda, posodo za vodo redno čistite in napolnite s svežo vodo dvakrat na dan, ne glede na to, ali je prazna ali ne.

Spanec in gibanje

Kmalu po hranjenju mladiči potrebujejo spanec, zato jim morate to tudi omogočiti. Medtem ko je pomembno, da jih ne silite v prekomerno gibanje, je nujno tudi, da jim po zmernem obsegu igre daste dovolj časa, da se umirijo, preden jih nahranite, sicer se jim bo hrana preprosto vrnila nazaj gor. To rutino je potrebno vzdrževati skozi njihov celoten razvoj. Sklepi vseh mladičev, zlasti delovnih in večjih pasem, so v obdobju rasti mehki, zato lahko prekomerno gibanje ali aktivnost, ki zahteva pretirano naprezanje, mladičem škoduje. »Šepavost mladičev« je pogost pojav in je rezultat pritiska na komolčne sklepe, zato se izogibajte hoji s povodcem, saj je pri tem pritisk na mehko tkivo komolcev še večji. Izogibajte se podobnim načinom hoje in vsekakor tudi skakanju mladiča v ali iz avta.

Količina hrane

Pri vseh vrstah pasje hrane Skinner’s upoštevajte priporočeno količino. Vendar tako kot so nekateri ljudje bolj nagnjeni k pridobivanju teže, tako so tudi psi. Če opazite, da vaš mladič pridobiva težo, je morda pametno, da nekoliko zmanjšate količino hrane, nikakor pa zanj ne poskušajte uvajati »diete«, saj je to nevarno, ker mladiči zelo hitro izgubljajo težo. Zapomnite si, da je njihova hrana ključnega pomena za rast, zato se v primeru pomislekov glede naraščanja teže posvetujte z veterinarjem.

 

Skinner’s hrana za mladiče zagotavlja najboljši možni začetek v življenju rastočega mladiča, zato lahko pomoč in nasvete vedno dobite na našem email naslovu: [email protected]

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.