Zakaj uporabljati MENSTRUALNO SKODELICO NATU – nadaljevanje moje izkušnje

Zakaj uporabljati MENSTRUALNO SKODELICO NATU – nadaljevanje moje izkušnje

Tako, pri meni je ponovno na obisku “teta s Krvavca”. Tokrat je bil moj PMS grozen in najhujše je bilo prav na prvi dan mestruacije. Seveda, še noč sem prebedela za knjigami in brez spanca odšla dopoldne na izpit, kar me je še dodatno razdražilo. Čez dan sem se nekako prebila skozi, zvečer pa sem iz minute v minuto spreminjala razpoloženje. Ko sem poslušala svoje najljubše pesmi, sem bila že skoraj objokana, ob romantičnem filmu pa so solzne kaplje razmočile moj vzglavnik! Edina pozitivna stvar tega dne in začetka menstruacije je bila NATU menstrualna skodelica.
Najprej sem skodelico ponovno sterilizirala (prevreti jo moraš pred in po uporabi) in se kasneje malo utrudila s poskušanjem pri vstavljanju. Jaz sem jo najlažje vstavila tako, da sem jo zvila v obliki črke U (glej prikazno sliko) in jo imela obrnjeno proti sebi. Vstavila sem jo nagnjeno z zadnjim zaobljenim koncem naprej, ko je bila v celoti v nožnici sem popustila prijem na dnu skodelice in vakuum je lepo prijel.
Ker ponavadi traja menstruacija manj kot sedem dni v mesecu, ne morem(o) biti navajene v takšni meri, da bi to počele že z zaprtimi očmi. Malo se moramo potruditi in biti vztrajne pri vstavljanju skodelice in ni vrag, da na koncu ne bo šla notri pravilno! Meni je tokrat uspelo v tretjem poizkusu, naslednji mesec bom že mojstrica. Saj pravijo, da večkrat kot poizkušaš, več možnosti imaš, da uspeš! Ne obupajte prehitro, vzemite si čas. 😉

Vmesni čas od zadnje do zdajšnje menstruacije sem namenila branju in raziskovanju menstrualnih skodelic. Na trgu jih je veliko, spoznavala sem mnenja različnih žensk, ki so skodelico že preizkusile, ki jih uporaba zanima ali pa si jo želijo poizkusiti.
Predvsem sem raziskala kakšne vzroke so imele ženske, ki so bile s skodelico nezadovoljne. Spodaj je napisana problematika in nasveti za lažjo uporabo v izogib tem nevšečnostim, ki se zgodijo takrat, ko smo prenaglih odločitev.

IMG_2941TEŽAVE PRI VSTAVLJANJU

Težave so se pojavile zato, ker svojega telesa nekatere ženske ne poznajo dovolj in se ne raziskujejo. Lahko so izbrale in kupile preveliko/premajhno skodelico, ki jim seveda ni odgovarjala. Zato je priporočljivo upoštevati nasvete proizvajalca in se držati navodil o uporabi skodelice. Uporaba lubrikanta pripomore pri lažjem vstavljanju, saj nožnična stena na začetku in proti koncu menstruacije ne izloča toliko svojih maščob in je posledično manj vlažna. Težave pri vstavljanju so se lahko pojavile tudi pri prehitrem vstavljanju, ki je vodilo k nepravilnemu položaju skodelice v nožnici. Pomembno je, da si vzamete čas in poizkušate. Potrebno je malo vaje in nikakor se ne prepričujte, da vam te zadeve ne gredo od rok. Poizkušajte. Uspelo vam bo.

VAKUUM PRI ODSTRANJEVANJU SKODELICE NI POPUSTIL

Pred leti, ko so se začele menstrualne skodelice pojavljati na trgu, niso bile izpopolnjene tako dobro kot so izpopolnjene danes. Med drugim, včasih menstrualne skodelice niso imele 4 luknjice (velikost luknjic je takšna, da vstaviš skozi šivanko), ki pripomorejo pri vakuumiranju in popustitvi le-tega, da se skodelico lažje odstrani. Prav tako pri lažjem odstranjevanju skodelice pripomore pecelj skodelice. Pri odstranjevanju ga rahlo povlečemo, da neobremenjajoče odstranimo skodelico pa moramo s palcem in kazalcem stisniti skupaj spodnji del skodelice, da ob odstranjevanju začutimo popustitev vakuuma. Danes so skodelice izdelane tudi iz boljšega medicinskega silikona ter so anatomsko oblikovane, da se lepo prilegajo nožnici in so s tem tudi enostavnejše za odstranjevanje. Svetujem, da skodelice ne odstranjujete s preveliko silo, temveč počasi in z občutkom.

MENSTRUACIJA MI JE PREPUSTILA

Vsaki ženski se je verjetno pripetilo, da je menstruacija prepustila in se je pojavil menstrualni madež na hlačah. Neprijetno, vem. Pri menstrualni skodelici naša menstrualna kri prepusti skozi v primeru, da je skodelica napačno vstavljena in nikakor ne iz razloga, da bi bilo menstrualne tekočine preveč in bi skodelica iz tega razloga nato popustila. Priporočeno je, da pri prvih vstavljanjih, ko se še spoznavate s skodelico, uporabljate higienski vložek, da ste manj obremenjene in lahko opazite svoje napake.

SEM LAHKO ŠPORTNO AKTIVNA, ČE UPORABLJAM MENSTRUALNO SKODELICO?

Vsakršni dvom je glede nezmožnosti pri športnih aktivnostih povsem odveč. V prvi vrsti zato, ker lahko iz osebnih izkušenj trdim, da me ni še nikoli ovirala pri nobeni moji aktivnosti (sem tekmovalna športnica). Z njo sem tekla, plavala, kolesarila, rolala, igrala badminton in trenirala tudi v fitnesu. Moteča ni niti pri gimnastiki in razteznih vajah. Dobro vstavljena skodelica se ne more odstraniti sama, vakuum pa lepo tesni skodelico z nožnično steno. Neobčutljivost zmanjša kvaliteten material in oblika skodelice.

MENSTRUACIJO BOM IMELA RAVNO V ČASU MORJA IN DOPUSTA 🙁

Menstrualna skodelica razreši tudi ta problem, saj jo vstaviš v nožnico. Čeprav je vstavljena nižje kot tampon je veliko zanesljivejša v primerjavi z njim. Tampon menstrualno tekočino vpije in posledično nabrekne, pri skodelici pa menstrualna tekočina teče direktno vanjo in na takšen način privede do manj možnosti, da bi lahko pricurljala skozi. Pri plavanju skodelica ne povzroča neprijetnega občutka, kot to, da bi se lahko premaknila ali spolzela iz nožnice, saj vakuum ne popusti v stiku z vodo. Super je tudi to, da skodelica nima nobenega traku, ki bi lahko vsiljivo pogledal izpod kopalk in v nas vzbudil strah ter sramotne občutke, če bi se to zgodilo. Menstrualna skodelica ima na dnu le krajši silikonski pecelj, ki služi lažjemu odstranjevanju skodelice. Poljubno si lahko prilagajaš dolžino peclja ali pa ga v celoti odstraniš. Mene nič ne moti in ga začutim le v primeru, če potipam na mestu, kjer skodelico vstavim.

V RESTAVRACIJI IN NA DELOVNEM MESTU IMAM UMIVALNIKE LOČENE S TOALETO

Skodelico je potrebno prazniti na 4-8 ur, odvisno od intenzivnosti menstruacije. To pomeni, da lahko prazniš skodelico tudi po osmih urah uporabe. V restavraciji vam ni potrebno prazniti skodelice in to storite rajši doma, saj vam bo enostavnejše. V nujnem primeru skodelico izpraznite. Zaradi sitnosti čiščenja, ker umivalnikov ni v istem prostoru, to rešite tako, da imate seboj plastenko vode in skodelico preprosto očistite.
Lahko jo tudi sam obrišite z WC-papirjem ali vlažilnim robčkom, saj sploh ni potrebno, da jo umijete. Je pa seveda priporočljivo zaradi boljše higiene.

JE SKODELICA DOBRA REŠITEV?

Menstrualna skodelica NATU je izdelana iz nežnega in mehkega 100% hipoalergenega medicinskega platinum silikona. Je brez toksinov in je biokompatibilna, prav tako je tudi brez lateksa in ftalatov.
Menstrualna skodelica je brezbarvna in tudi ne absorbira barv. Je odlične elastičnosti, ki ji omogoča, da se kljub mečkanju in upogibanju vrne v normalno stanje in ne utrpi stalnih deformacij. Namenjena je večkratni uporabi in je alternativa nehigieničnim vložkom in tamponom, ki so počasi razgradljivi materiali. Tudi po dolgotrajni uporabi ne rumeni in je enostavna za čiščenje.

ALI SEM JAZ PRAVA ZA MENSTRUALNO SKODELICO?

Menstrualna skodelica je rešitev za vse ženske, ki si želijo olajšati in razbremeniti svoje težave in si dovolijo poizkusiti izdelke, ki so nam danes na voljo. Nobena stvar ni povsem “izi” (lahka), vedno je potreben trud in vztrajnost. In tudi pri menstrualni skodelici je na začetku potrebna velika mera potrpežljivosti.
V povprečju smo ljudje še vedno preveč zaprti vase, hkrati pa so stereotipi in tabuji naši sopotniki v življenju.
Danes štejejo samo naše odločitve, a se tega premalo zavedamo. Se lahko nekdo odloči namesto nas? Mu to dovolimo? Ne, je tako?
Odgovor na zgornje vprašanje prepuščam vam, vsaki posameznici sami. Jaz vam vsem želim le najboljše. Upajte in dovolite si preizkušati novosti. Bodite odločne in se ukvarjajte z vam najljubšimi stvarmi. Pojejte sladico, ljubite se, bodite energične, uživajte življenje, smejte se, preberite knjigo, povabite prijateljico na kavo, objemajte se, razveseljujte ljudi okoli sebe, otrokom dajte poljube, pokličite starše in jim povejte, da jih imate radi, s partnerjem pojdite na večerjo, sprehodite se do vašega najljubšega kotička, privoščite si kopel, nadihajte se svežega zraka v naravi, bodite samozavestne, bodite to kar ste. Če želite na nek način živeti v sožitju z naravo, biti manj obremenjene in imeti tudi te neljube dni prijetnejše, potem vam svetujem, da skodelico preizkusite. Morda bodo vaši zadržki o uporabi menstrualne skodelice izveneli po preizkusu. Sporočite mi! 😉

ZAKAJ IZBRATI NATU – MENSTRUALNO SKODELICO?

1. Ker je cenejša kot ostale menstrualne skodelice, to pa zato, da je lahko naravna in kvalitetna menstrualna skodelica dostopna prav vsem ženskam, saj se po kvaliteti ne razlikuje od dražjih skodelic.
2. Ekonomsko se izplača. Če premislimo koliko denarja odštejemo za vložke in tampone v enem letu, spoznamo, da te nujne zadeve znesejo kar veliko. Veliko več kot menstrualna skodelica Natu, ki stane manj kot 20 evrov in je namenjena večkratni uporabi.
3. Enostavna je za uporabo. Preprosto jo zviješ v obliki črke U in jo vstaviš, za lažje vstavljanje lahko uporabiš tudi malo lubrikanta. Ko skodelico odstranjuješ jo stisneš na njenem dnu, da spusti vakuum in potegneš pecelj skodelice, da jo popolnoma odstraniš iz nožnice.
4. Izdelana je iz nežnega in mehkega 100% hipoalergenega medicinskega platinum silikona (klinično testirana). Je anatomsko oblikovana, kar omogoča udobnejši in boljši oprijem ter samo uporabo.
5. Odlične elastičnosti, ki Natu skodelici omogoča vrnitev v normalno stanje kljub upogibanju.
6. Je zelo pregledna, saj ima ob strani merilo, da lahko preveriš koliko menstrualne tekočine izteče.
7. Je brezbarvna in ne vsebuje kemičnih umetnih barvil.
8. Je brez vonja in tudi ne absorbira barv. Ne rumeni niti po dolgotrajni uporabi.
9. Je zelo dovršena in kvalitetno izdelana saj so štiri luknjice namenjene tesnenju, ležijo pod kotom in pod zatesnitvenim obročem menstrualne skodelice. Pri nekaterih skodelicah pa so luknjice (če jih skodelica sploh ima) pravokotno na steno skodelice, kar posledično privede do slabega tesnenja med skodelico in vaginalno steno.
10. Lepo estetsko izdelana.
11. Okolju prijazna v primerjavi z nehigienskimi vložki in tamponi za enkratno uporabo.
12. Natu menstrualna skodelica je odlične odpornosti proti obrabi.
13. Visoka vzdržljivost in trajanje ob dolgoročni sterilizaciji.
14. Enostavna za čiščenje.
15. Lahko jo uporabljaš podnevi in ponoči.
16. Nam prijaznejša, ker ne izsušuje nožnice in ne iritira sluznice, tako preprečuje vnetja, cistitis ali sindrom toksičnega šoka. Menstrualna skodelica ne vpliva na naravno ravnovesje PH vrednosti v nožnici, ampak je izdelana, da ščiti naravno ravnotežje nožnice. Tamponi lahko povzročijo izsušenost sluznice, ker so beljeni in pogosto rušijo naravno kislost nožnice, ter puščajo sledi vlaken v notranjosti nožnice. Prav tako kemično prepojeni higienski vložki, ki so tudi odišavljeni in so zelo vpojni, čeprav so tanki, pri občutljivih ženskah lahko povzročijo kemično draženje in vnetje. Menstrualna skodelica teh problemov ne povzroča.
17. Nemoteča pri športnih aktivnostih.
18. Plavanju v času menstruacije sedaj ne rabite reči ne!
19. Ker jo vzljubiš že prvi dan uporabe.
20. Ker postane tvoja prijateljica v času najbolj sitnih in razdražljivih dni <3

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.